Πριν απο 30 χρόνια δεν υπήρχε η έννοια του internet ! Μέσα σε μόλις 28 χρόνια έχουν δημιουργηθεί το ιντερνετ , τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones .Σήμερα μπορείτε να φανταστείτε μια ημέρα σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου κάτι από τα παραπάνω; Εντυπωσιακό είναι ότι το 94 % των Ελλήνων έχουν πρόσβαση στο internet με μέσο χρόνο χρήσης τα 85 λεπτά/ημέρα .
Το internet μπήκε στις ζωές μας και έφερε αλλαγές σε πολλούς τομείς. Έχει αλλάξει ο τρόπος που αναζητούμε πληροφορίες, αφού τα πάντα γίνονται online! Σημαντικές αλλαγές έχουμε παρατηρήσει και στον κλάδο της υγείας. Πάνω από το 80 % των χρηστών του internet, αναζητά πληροφορίες για θέματα υγείας. Αυτο το ποσοστό, αφορά σε αναζητήσεις για παρόχους υγείας, συμπτώματα και αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι πλέον στο πρώτο σύμπτωμα,πόνο ή τραυματισμό, αναζητούμε πληροφορίες στο internet και κάνουμε την αυτοδιάγνωση μας,προτού τηλεφωνήσουμε στον ιατρό μας.
Παλαιότερα, τι επιλογές είχε κανείς για να βρει τον γιατρό που αναζητούσε; Θα έπρεπε να ξεφυλλίσει κάποιον κατάλογο ή να βασιστεί στις προτάσεις των φίλων και συγγενών του( word of mouth) .
Πλέον πως βρίσκει κανείς τον ιατρό που επιθυμεί; Θα κάνει την έρευνα του στο Internet, θα συγκρίνει τις επιλογές που έχει στην περιοχή του, θα περιηγηθεί στην ιστοσελίδα κάποιων ειδικών, θα διαβάσει το βιογραφικό τους, θα διαβάσει τις κριτικές άλλων ασθενών, θα βρει εναλλακτικές μεθόδους κι έπειτα θα κλείσει το ραντεβού του. Είναι πιο πιθανό να διαλέξει εκείνον που διαθέτει σύγχρονη ιστοσελίδα και δίνει την δυνατότητα για να κλείσει το ραντεβού του online !
Το word of mouth ήταν και είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να “χτίσει” κανείς το πελατολόγιό του. Η διαφορά όμως είναι, ότι στις μέρες μας, ο ασθενής θα ακολουθήσει την παραπάνω διαδικασία έρευνας ακόμα και για τον ειδικό που του πρότεινε κάποιος δικός του άνθρωπος. Άρα μπορεί το word of mouth να παραμένει υψηλά στους τρόπους ανάπτυξης μιας επιχείρησης ή ενός ιατρείου, όμως καταλαβαίνουμε ότι λειτουργεί με αρκετά διαφορετικό τρόπο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ανταγωνισμού στον ιατρικό χώρο και την δημιουργία του ιατρικού μάρκετινγκ.
Ας δούμε κάποια νούμερα ακόμα..
Το 73 % των ασθενών αναζητούν έναν ιατρό online , ενώ το 89 % χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να λύσει τις απορίες του σχετικά με θέματα υγείας. Με αυτές τις πληροφορίες, θεωρείτε ότι κάποιο ιατρείο μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και να επιβιώσει, χωρίς να έχει διαδικτυακή παρουσία;
Πολλοί, την θεωρούν περιττή, καθώς είναι χρόνια εδραιωμένοι στον χώρο ή είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Μπορεί πράγματι κάποιος να είναι ο καλύτερος ιατρός του κλάδου του.. πως όμως θα τον βρει ο ασθενής εαν δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο; Αρκετοί επιμένουν ότι δεν θα τους βοηθήσει, εφόσων οι ασθενείς τους είναι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Γνωρίζατε οτι οι 9 στους 10 ασθενείς που ανήκουν στο ηλικιακό group 55-64 δηλώνουν χρήστες του Internet;
Οι καιροί αλλάζουν και όσοι επαγγελματίες υγείας θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να το καταλάβουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα .
Η ομάδα της Technature, είναι ειδική στο Medical Digital Marketing ! Προσφέρει υπηρεσίες δημιουργίας ή επανασχεδίασης ιστοσελίδων και εφαρμογών, διαχείρισης social media, προώθησης και διαφήμισης.